8 Mart 2013 Cuma

Sergilerin En Güzeli: Louis Vuitton - Marc Jacobs

Louis Vuitton & Marc Jacobs Exhibition Paris

Hiç hayatınızda bir sergiye süpermarket arabasıyla gitmek istediğiniz oldu mu? Benim oldu.

Musée des Arts Decoratifs'te küratör eşliğinde gezdiğim bu serginin, her iki tasarımcıya yani hem Mösyö Louis Vuitton hem Marc Jacobs'a olan saygımın katlandığı bir sergi olmasının ötesinde, içimdeki şiddet duygusunu ortaya çıkardı.

Marc Jacob's Chocolate Box

Evet Marc Jacobs'ın "My Chocolate Box" dediği camekanın tam karşısında dikiliyorum. Çikolata ve çantaya bayılan bir kadın olarak çok tahrik edici bir görüntüye bakıyorum. Bir çekiç, bir süpermarket arabası işimi görür.

Önce yangın alarmını çalıştırırım, herkes dışarı kaçar. O hengamede çekici indirdiğim gibi, LV özel koleksiyon çantaları süpermarket arabama tepeleme doldururum. Çantaların sarhoşluğunda yapabildiğim en akılcı plan bu.

Bu derece sapkın şeyler düşünürken küratör kadının Fransız aksanlı İngilizcesi ile irkiliyorum "...all of these bags appeared for just one season..." E onu diyorum ben de, ya şimdi ya hiç. Bir daha bu çantaları bırakayım satın almayı, bir arada görme ihtimalim bile yok.

Moda Cambazı
Aşk

Louis Vuitton Marc Jacobs Exhibition Paris
Love

Amour
Amor

Sergide bir kısmını master projelerim sırasında bolca sunduğum, bir kısmını ise ilk kez öğrendiğim Louis Vuitton'a dair pek çok şey dinliyorum.


Louis Vuitton, üvey annesinin zulmünden ve çiftçi olan babasından yani evinden 14 yaşında ayrılarak Paris'e geliyor. 1 yıl boyunca yemek ve yatacak yer parası bulabilmek için günlük işlerde çalışıyor. Dünyaya hükmeden bir lüks marka hikayesinin başlangıcı bir Sindirella masalı tadında.

Vuitton gerçek anlamda bir vizyoner. Dönemin Paris'inde sadece 1 günlük gezi için gereken "perfect wardrobe" (kusursuz gardırop) aşağıdaki gibi minimum 5 kocaman elbiseyi gerektiriyor. Ayıplanmamak için bu kostümlerin günün belli saatlerinde sırayla giyilmesi şart. Louis Vuitton, bu hacimli kıyafetleri zenginler için şık ve pratik bir şekilde taşınabilir hale getiriyor.

Louis Vuitton Marc Jacobs Sergisi Paris
1 gün içerisinde 1 kadının giymesi gereken minimum kıyafetler :)
Perfect Wardrobe

Louis Vuitton Marc Jacobs Exhibition Paris
Louis Vuitton Trunks

Louis Vuitton'un kurulduğu günden son reklam filmine kadar hep anlattığı "seyahat" hikayesi işte bu şekilde başlıyor.

Onlarca valiz taşımak zorunda olan soylular, her bir valiz için ayrı bir anahtara sahipken; Louis Vuitton müşteriye özel anahtar sistemi getirerek tek bir anahtar ile tüm valizleri açabilme konforunu müşterilerine sunuyor. Bu, o dönemin müthiş bir inovasyonu.

Özel Gözlü Valiz
Müşteri Anahtar Defteri

Louis Vuitton 1880'lerde "çakma" tehlikesi ile karşı karşıya geliyor. Özgünlüğünü korumak ve taklit edilebilmeyi engellemek için bugün milyonlarca kadının düşlerini süsleyen ve LV'nin 2013 koleksiyonunda kıyafetlere de yansıyan "damier" desenini 1888'de yaratıyor. Evet, 125 yıldır bu desen hiç yok olmadı. Hep konuşulan "zamansız" bir stile sahip olmanın en başarılı örneklerinden biri.

Louis Vuitton "damier" deseninin ilk çalışmaları - 1888

Louis Vuitton'un müthiş başarı hikayesinin ardında pek çok inovatif ve stratejik farklı detaylar da var. Ama ben sergiyle devam ediyorum.


Louis Vuitton Marc Jacobs Sergisi

Louis Vuitton Marc Jacobs Exhibition


Moda Cambazı





Marc Jacobs'un botlara olan düşkünlüğünün bir yansıması - Boots Clocks

Çantaların tasarlanma aşamasında Marc Jacobs'ın düzeltme notları...







Louis Vuitton'un daha önce farklı sanatçılarla işbirliği yaparak sunduğu koleksiyonlar da tüm büyüsüyle orada. Benim favori işbirliğim Stephen Sprouse. Louis Vuitton ile çalıştığı grafitti koleksiyonunda, onunla özdeşen "downtown punk" anlayışını getirmesi hem çok radikal ve çarpıcı hem de pop-art şıklık açısından müthiş bir adımdı.



Moda Cambazı
Louis Vuitton & Stephen Sprouse İşbirliği

Moda Cambazı


Moda Cambazı


Moda Cambazı



Louis Vuitton & Richard Prince İşbirliği

1. katı Mösyö Louis Vuitton'lu Louis Vuitton, 2. katı Marc Jacobs'lı Louis Vuitton'u anlatan 2 katlı sergi alanında saatlerimi geçirdim. Yüksek dozda Louis Vuitton damarlarımda yayılırken, Marc Jacobs sergi çıkışında bana güle güle diyordu. Eteği ve ayağında birkaç sezondur popüler olan flatformlar ile: "Bye Guys!"


Marc Jacobs
MJ

MJ Flatformlar

2 yorum:

  1. Çok güzel bir sergi ben de yakında bir paris planladım ama sergi çoktan bitmiş :((

    YanıtlaSil
  2. Evet bu exhibition bitti maalesef. Ama Paris moda sergisine doymayan bir şehir. Şu anda Hotel de Ville'de "Haute Couture" ve Musee des Arts Decoratifs'de ise "Fashioning Fashion" sergileri var. Size onları önerebilirim.

    YanıtlaSil