13 Eylül 2013 Cuma

Paris'te Alışveriş Part 1: Champs-Élysées

Paris'teki 2. yılımı geride bırakmışken "Paris'te Parizyen Alışveriş" sayfamı daha da geliştirip bir yazı dizisi halinde sunmaya karar verdim. Alışveriş rehberime Paris'in ikonik ve popüler caddesi Champs-Élysées ile başlıyorum.

Hey sen, Paris'e gelecek insan, ilk defa ya da 10. defa gel, pardon ama bu yazı dizisi çok işine yarayacak... ;) 

Avenue des Champs-Elysées

Zaman zaman “yaa bir kere bizim Bağdat Caddesi buraya bin basar” desem de, sanırım bu hissiyatımda arabesk gurbetçi moduna geçmemin payı büyük. Yine de tüm rasyonel bakış açımla, Champs-Élysées bana göre Paris’in en güzel caddesi değil. Ama sokak alışverişi için kesinlikle keyifli bir lokasyon. Tarihi yapısı, geniş kaldırımları, günün her saati karşınıza çıkan sokak gösterileri, yolun bir ucundan size bakan Arc de Triumph (Zafer Anıtı) ile o mağaza senin, bu mağaza benim gezmek için ideal.

Şanzelize Alışveriş
Avenue des Champs-Élysées 

Gezinize
Ladurée’nin tarihi atmosferinde çay-kahve eşliğinde makaron ya da nefis tatlılarını tadarak ile başlayabilirsiniz. Yeşil yani fıstıklı makarondan oluşan içi frambuazlı pastası ve menekşeli profiterolü (religieuse) favorim.

Paris'te makaron
Ladurée - üst kat

Pariste ne yemeli
Ladurée

Tarihi atmosferinden oldukça farklı post modern ve hip barı da giriş katında en dipte. Tarzınıza göre seçim sizin.


Laduree bar
Ladurée - bar

Bizim yazışımızla Şanzelize'de :) özellikle uğramadan geçmemeniz gereken mağazaların başında Abercrombie & Fitch geliyor. Caddenin o bölgesini kaplayan parfüm kokusu ile çok davetkar. İçi ise bence süper, markayı sevin ya da gıcık olun. En azından girilip görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Dans edenler kızlar, her geçişinizde “how r u doin” diyen 6 pack genç (ergen diyebileceğimiz) adamlar ile dolu. Underground bir dekor. Gidin, görün. Bir süreliğine üzerinize mağazanın kokusu sinerse şaşırmayın.


Abercrombie&Fitch

Koku demişken parfümün mucidi sayılan Guerlain’in yine
 Champs-Élysées üzerinde çok özel bir mağazası var. Freeshop, Sephora gibi yerlerde satılmayan parfümleri sergiledikleri bu tarihi binada, özel sipariş ile uzmanlar nev-i şahsınıza münhasır, yani “unique” bir koku yaratabilirsiniz.

Guerlain

Her girişimde mutlaka bir şeyler aldığım dev bir H&M ve Sephora'yı sakın pas geçmeyin. H&M her ne kadar Türkiye'de de mağaza açsa da, ürün çeşitliliği açısından kesinlikle farklı şeyler bulacaksınız. Birkaç yıl öncesine kadar eskiden Bağdat Caddesi'nde olup kapanan favorilerimden Morgan’a uğrayın derim. Sevenine Nafnaf da var. Ayrıca Fransız kadınların uğrak yeri Maje’a bakmanızı öneririm. (Maje şu an Türkiye’de sadece Beymen’lerde satılıyor.)

Veeee biraz fun bir mağaza için Disney Store’a mutlaka girin. Genç olun, yaşlı olun, çocuklu ya da çocuksuz. Bir dolanın çıkın. Muhtemelen eliniz boş çıkamayacaksınız. Özellikle Disneyland’a gitmeyi isteyip üşendiyseniz buradan kendinize alacağınız Mickey Mouse’lu bir kupa, kalem, toka vs. ile en azından souvenir hevesinizi alabilirsiniz.

Takipçileri için Agatha mağazası Champs-Élysées'nin sonunda. Genel olarak dünya markalarında artık fiyatlar üç aşağı beş yukarı aynı sayılır. Sadece tax free ile bir fark yaratabiliyorsunuz. Ama Agatha’da olay çok farklı. 75 TL’ye Türkiye’de sattıkları tokayı buradan 30-40TL’ye alabiliyorsunuz. Ayrıca 12 - 15 €’ya alınabilecek küçük şık bir hediye olarak da düşünebilirsiniz. Tabii ki sevenine. Ne de olsa köpek şeklinde toka takmak garip bir zevk. Unutmadan, takı aksesuar tarafında da çok daha fazla çeşit var ve yine fiyatlar Türkiye'ye göre %30-40 daha uygun.

İşte bu sene başında aldığım Paris Mon Amour (Paris benim aşkım) yazan Agatha kolyem. Çok zarif, çok Parizyen...

Paris'te alışveriş
Agatha Paris

Gelelim Asyalıların mağazanın açık olduğu her saat sıcak, yağmur, kar kış filan demeden kuyrukta bekledikleri caddenin ikonik mağazası Louis Vuitton'a. İyi bir servis almak istiyorsanız, yani lüks bir ürün aldığınızın tadına varmak istiyorsanız ya üst kata çıkın ve aşağıdaki salı pazarı kalabalığından kurtulun. Ya da hemen çok yakındaki Avenue Montaigne'de bulunan Louis Vuitton mağazasında bir Asyalı tarafından ezilme tehlikesi geçirmeden rahat rahat alışverişinizi yapın. LV'deki alışverişiniz küçük ya da büyük olsun, size bir kadeh şampanya ya da bir fincan espresso ikram edileceğini bilin, etmezlerse isteyin. :)

Ve işte yüzbinlerin sorduğu, google'ladığı sorunun yanıtını veriyorum: Hayır, Louis Vuitton'un outleti yok. LV ve resmi satış noktaları dışında bulduğunuz her LV çanta (vintage değilse) çakmadır. (Ki Paris'te çakma bulmanız olanaksız, bayağı çözmüşler çakma problemini...) LV'yi Fransa'dan almanızın avantajı ise tax free yaparak %12 daha ucuza mal etmenizdir. (Euro/TL anlık paritesine göre karınız değişebilir.)


Louis Vuitton

Mağazanın arka tarafında kalan, farklı bir kapıdan girilen ve çoğu kişinin bilmediği Espace Culturel Louis Vuitton'daki bir sergi ile de gününüzü taçlandırın.

Çenem düştü, aslında her mağaza için ayrı bir kompozisyon çalışması yapabilirim ama toparlıyorum.

Detaylar ile ilgilenmek istemezseniz, belli başlı mağaza listesi şöyle:
Abercrombie & Fitch, Adidas, Agatha, Antonelli, Bally, Banana Republic, Benetton, Best Mountain, Cartier, Celio, Cecilia Gilli, Disney Store, Eric Bompard, Etam, Furla, Gap, Guerlain, H&M, Hugo Boss, IKKS, Infinitif, Maje, Lacoste, Lancel, Louis Vuitton, Marinnaud, Mauboussin, Milady, Mont Blanc, Nafnaf, Nike, Petit Bateau, Sephora, Tara Jarmon, Tommy Hilfiger, Yves Rocher, Zara.

Kitap, CD, DVD, elektronik meraklıları için de Fnac ve Virgin bir numaralı adres olacaktır. 

Champs-Élysées ulaşım
Metro (hat 1, hat 2, hat 6) Durak adı: Charles de Gaulle – Étoile (Arc de Triumph’un altında yer alan duraktır ve Champs-Élysées’nin başıdır.)

Cadde üzerindeki diğer durak adları ise: George V, Franklin D. Roosevelt, Champs-Élysées Clemenceau

Ladurée adres: 75, Avenue des Champs-Élysées 75008 Paris

Avenue George V

Champs-Élysées üzerindeki efsane Louis Vuitton’un köşesinden girdiğiniz sokak Avenue George V’tir. Lüks marka alışverişi için yine güzel bir adres. Bu caddedeki tipik Fransız cafe formatının dışında olan ve Philippe Starck tarafından renove edilmesinin ardından Paris’te çok popüler hale gelen zincir Le Paradis du Fruit’de soluklanabilirsiniz. Yiyecekleri sağlıklı ve keyifli.


Bu cadde üzerinde girilesi mağazalar ise; Giorgio Armani, Kenzo ve Sonia Rykiel. Sokaktan girdiğinizde sol kolda ayrıca Bvlgari ve Hermes'in butiklerine de ulaşabilirsiniz.

George V ulaşım
Metro (hat 1) Durak adı: George V

3 yorum:

  1. Çok güzel bir rehber olmuş :) Paris anılarım canlandı ve şu an içimi bir özlem kapladı. Hem ilk defa gidecek olanlar hem de yeniden gidip alışverişe doymak isteyenlere harika bir yazı yazmışsın.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, devamı gelecek. Bu daha başlangıç :)

      Sil
  2. Canım benim seni kutluyor hasretle öpüyorum.

    YanıtlaSil