1 Haziran 2012 Cuma

Haute Couture'leştiremediklerimizden misiniz?

Adamlar şartını şurtunu koymuş. Daha ne gereği var her markanın altına haute couture diye sakızdan çıkan dövmeler gibi yapıştırmaya?

Haute couture, tüm Nişantaşı ve Cadde butiklerimizin, tüm gelinlikçilerimizin, tasarım işindeki heyecanlı ve yetenekli olan ama okullu olmayan genç arkadaşlarımızın düşündüğünün aksine, paşa gönlümüzün istediği gibi markamızın ardına yapıştırabileceğimiz bir sıfat tamlaması değil. “Ama hayır, öyle değil böyle” diye tartışılacak bir konu hiç değil.

Çok kısa bir kriter listesi var aslında bu konunun. Büyüklerimiz bilir.

Ama biz önce sözlük anlamından başlayalım. Haute couture İngilizce’de “high sewing” olarak geçiyor. Dilimize çevirirsek, yüksek dikiş/terzilik diyebiliriz. 


Christian Dior - İlkbahar/Yaz 2012
Haute couture ürünler, yapımında üstün kaliteli malzemeler kullanılmasının ötesinde “tamamen” el yapımı oluyor. Dior’un CEO’su Sydney Toledano Hürriyet Gazetesi Ekonomi sayfasındaki röportajında, haute couture bir elbisenin dikiminin 600 ila 800 saat arasında sürdüğünü söylüyor.

Haute couture olan markalar, her yıl bu konudaki dünyada tek yetkili merci olan Paris’teki “Chambre Syndicale de la Haute Couture” tarafından belirleniyor. Bu markalar belirlenirken aranan temel koşullar:
- En az 15 tam zamanlı çalışanı olmak
- Paris merkezli modaevi işletmek
- Yılda en az 2 koleksiyon yapmak
- Her koleksiyonda minimum 35 parçadan oluşan gündüz ve gece kıyafetlerinden örnekler sunmak

İşte karşınızda “Chambre Syndicale de la Haute Couture”un belirlemiş olduğu 2012 İlkbahar/Yaz sezonu itibari ile resmi ve tek Haute Couture listesi:

- Adeline André
- Atelier Gustavolins
- Anne Valérie Hash

- Chanel
- Christian Dior
- Christophe Josse
- Franck Sorbier- Givenchy
- Giambatissa Valli
- Jean Paul Gaultier
- Maurizio Galante
- Stéphane Rolland

Liste an itibari ile budur. Gerisi yok. Gerisi kendini ya haute couture sanıyor ya da olmaya çalışıyor. Ama değil.

Yazdım oldu: Ayça Özkan Haute Couture
Yani çok havalı duruyor, mesela “Ayça Özkan Haute Couture”. Ohlalaaaa. Aman bir de italik yazdım mı... :) Ama bebeğim, yazmadan hemen önce, olayın ciddiyetini bir durup düşünmek lazım. Yukarıdaki listede bulunan amcalarımızın kulvarına bir göz gezdirmek, bir google’lamak lazım. Birazcık had bilmek lazım...

Christophe Josse - İlkbahar/Yaz 2012 
Giambatissa Valli - İlkbahar/Yaz 2012


Chanel - İlkbahar/Yaz 2012
Christian Dior - İlkbahar/Yaz 2012


Maurizio Galante - İlkbahar/Yaz 2012
Givenchy - İlkbahar/Yaz 2012



1 yorum:

  1. Madame,
    Ellerinize sağlık tam sizi yansıtan çılgın renkli bir blog olmuş tebrik ederim başarılar diliyorum.
    Tek eleştirim biraz kadınsı olmuş Paris sokakları kadınlar modaloji kadınlar trendler kadınlar moda kadınlar için yaratılmış. Cambaz dan "Şehir Erkekleri" ana başlığı da bekliyoruz.
    Au revoir
    Bonne chance,
    NY

    YanıtlaSil