4 Ekim 2013 Cuma

Paris'te Alışveriş Part 7: Gurme Lezzetler & Marketler

Vee Paris'te alışveriş yazı dizimin sonuna geldik. Bu defa size gurme yeme içme alışverişinden bahsedeceğim.

İlk
kez gittiğim bir ülkede, 3M Migros büyüklüğünde değil tabii ki ama orta boy market ve özellikle lokal bakkalımsı yerleri gezmeye bayılırım. Ve hatta bana bazen müze-ören yeri gezmekten bile daha fazla keyif verebiliyor.

Çünkü gittiğim ülkeden lokal bir tat getirip, o ülkenin kokusunu kendi mutfağıma taşıyarak başka lezzetler yaratmak müthiş keyifli. Peki Paris’ten bu anlamda ne almalı? 

Neler neler...


Peynir: Elbette peynir. Her gün için ayrı bir peynirleri olduğu söyleniyor. Eder 365 çeşit. Evet, Türk insanına hafif ayak kokusu ile karışık bozuk Doritos panço gibi kokanlar çokça. Ama ben Türkler’in de ağırlıklı olarak tükettiği çok da sert olmayanları önereceğim. Compte, brillat savarin, gouda, camambert, brie ve chevre. Süpermarketlerde ambalajlı peynirlerden almanızı önermiyorum. Eğer otelde mini barda saklama olasılığınız varsa seyahatinizin son günü “Fromagerie” olarak pek çok sokakta karşınıza çıkabilecek bir peynirciden alın. Çok daha tazedir, lezizdir, katkısızdır. Bizdeki mandıra modeli.
Önemli not: Peynirine göre değişmekle birlikte, genel olarak Fransız peynirlerini 5-7 gün içerisinde tüketmeniz gerekiyor.


Paris'te Alışveriş
Le Fromagerie


Makaron: Çok farklı zevkler olmak ile birlikte benim tercihim Ladurée. Pistache, citron ve passion fruit aromalarının hastasıyım. Daha uygun fiyatlı makaron için Paul de var ama, Ladurée yerine Paul’e gitmeyi doğru bulmuyorum. Bu durumda önerim Mc Cafe. Yani bazı Mc Donalds’ların içinde yer alan pastane ürünlerinin satıldığı kısım. Hem büyük olasılıkla makaron için baz fiyat, hem de “relatif olarak” lezzetli.


Paris'te Gurme Alışveriş
Makaron

Kaz Ciğeri: Nam-ı diğer “fois de gras”. Ben ağzıma koymam şeklindeydim, hani kapuska neyse oydu benim için. Ama salt sakatat yemem önyargısıymış, şimdi hastasıyım. Reçeli, spesifik ekmeği ve şarabıyla muh-te-şem. Konserve halinde alıp götürebilirsiniz.


Kusmi Tea: Eğer bir çay severseniz, değişik bitki ve meyve çaylarını denemek isterseniz girmeniz gereken yer Kusmi Tea’dir. Pek çok yerde satışı var ancak Champs-Élysées üzerindeki mağazasında çay kutularının kapakları açık ve almadan önce koklayabiliyorsunuz. Bu çok daha mantıklı bir seçim yapmanıza neden oluyor. Benim favorilerim; detox, sweet love ve tabii ki çocukluğumda kaçak çay :) olarak tanıyıp sevdiğim earl grey.

La Maison du Chocolat: Tartışmasız kendimi kaybettiğim yer. Gözümün döndüğü, kan şekerimin sıfırın altına düştüğü, güzel, özel mekan. Benim için dünyanın en lezzetli çikolataları burada. Şiddetle öneriyorum. Çok fazla çeşit var ve asla uygun fiyatlı bir çikolatacı değil. Ama eğer çikolata sizin için aşksa, size müthiş hazlar yaşatıyorsa, burası doğru adres.

Başka başka çikolatacı, makaroncu derseniz Pierre Hermé, Lenôtre, Fauchon ve Hugo&Victor. Uygun bütçeli bir makaron için ise Paul ve McDonald's da lezzetli.



Paris'te Çikolata Alışverişi
La Maison du Chocolat - Tarte au Chocolat

Ayrıca: Baguettecroissant, eclaire au chocolat, beignet au chocolat, tarte (aux frais/aux citron/tatin...) yemeden; şampanya ve şarap içmeden dönmek için çok haklı nedenleriniz olmalı. Önerebileceğim çok sayıda pastane, restoran, bar vb. var ancak, moda bloggerı olarak konuyu daha fazla dağıtmak istemiyorum.



Croissant & Pain au Chocolat


Gurme Marketler ve Süpermarket Alışverişi

La Grande Epicerie de Paris
Market alışverişi yapmaktan en çok keyif aldığım yer. Hem Fransız hem dünya mutfağından seçilmiş gurme ürünler, açık kapalı her tür ürünün kalitesi, mağazanın genel konsepti açısından yabancı ülkede market alışverişi meraklısı olan kişilere mutlaka ama mutlaka öneririm. Fiyatlar tabii ki genel marketlerin üzerinde. Kendi adıma evin deterjanı, su vb. alışverişini gelip buradan yapmıyorum. Buraya gelme nedenim, her markette bulunan standart markalar dışında erişebileceğim onlarca alternatif ve gurme markaların ürünlerini satın almak. Sonra da eve gidip yeni lezzetler deneyecek olmanın heyecanını yaşamak.

Ulaşım
Metro (hat 10, hat 12) Durak adı: Sèvres – Babylone
Adres: 38 Rue de Sèvres 75007 Paris (Le Bon Marché’nin sırasında)

Lafayette Gourmet
Lafayette’e kadar gelmişseniz en alt katta bulunan Lafayette Gourmet’ye bir göz atmadan dönmeyin. Yine Fransız mutfağı başta olmak üzere çeşitli dünya mutfaklarından kaliteli ürünler bulabileceğiniz bir market. Markete girmeden önce çikolata, patisserie, sushi vb. alabileceğiniz çeşitli markaların standları da bulunuyor.

Ulaşım
Metro (hat 9) Durak adı: Chaussée d'Antin La Fayette
Adres: 40, Boulevard Haussmann 75009 Paris

Monoprix
Süpermarket olarak bizim Migros’umuz buranın Monoprix’si diyebiliriz. Gurme olması ile ilgili bir iddiası yok. Paris sokaklarında karşınıza irili ufaklı olarak çıkar. Geç saatlere kadar açık olan Paris'teki tek süpermarket Champs-Élysées’nin göbeğindeki Monoprix. Marketin giriş katı güzellik ürünleri ve kıyafetlerin, alt katı ise yiyecek-içecek, hijyen vs. diğer standart market ürünlerin bulunduğu bölüm.

Ayrıca Franprix, Shoppi ve Casino yine popüler süpermarketler arasında. Ancak kalite ve çeşitlilik açısından en düzgününün Monoprix olduğu görüşündeyim. (Dev, amaçsızca içinde kaybolunan Carrefour’ları kategori dışında tutuyorum.)

Paris'te Alışveriş Part 1: Champs-Élysées yazısı için tıklayınız.

Paris'te Alışveriş Part 2: Lüks & Havalı yazısı için tıklayınız.
Paris'te Alışveriş Part 3: Tasarımcı Markaları yazısı için tıklayınız.
Paris'te Alışveriş Part 4: Büyük AVM Tipi Mekanlar yazısı için tıklayınız.
Paris'te Alışveriş Part 5: Outletler yazısı için tıklayınız.
Paris'te Alışveriş Part 6: Souvenirler yazısı için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder